19 juli 2006

Nordiskt sticksymposium

Samling första dagen...alla är förväntansfulla!


Här kommer Mauds rapport från sticksymposiet på Island;

Jodå, vi var ungefär 80 glada stickerskor - i år inga män - som har varit i Hella på södra Island i en vecka. Första symposiet var 2000, och sedan har det varit på olika ställen i Norden - och jag har varit med sedan 2002. Förutom att man lär sig hur man stickar lokalt, så är det härligt att träffa liksinnade från olika delar av världen. Dessutom får vi se så mycket av länderna...och ibland gå bakom på muséer osv. Något jag verkligen kan rekommendera.
Vi hade en kurs på 2 dagar, och sedan en workshop på en dag. Vi stickade med det speciella Isländska garnet som heter Lopi. Det blev barntröjor, bluffkragar, tehuvor, mössor osv. Ni kan se själva på bilderna på www.rangarthingytra.is


På kursen jag gick stickade vi en bluffkrage i isländska garnet Lopi.

Dessutom hade vi föredrag om isländska ullen av någon höjdare på ISTEX som är den stora garnleverantören; av en designer (Védis Jónsdóttir) på ISTEX och en fantatstik konstnärinna (Àsa Òlafsdòttir) som bl a broderar med korsstygn.
Vi hade också 2 utfärder:- En till Reykjavik där vi shoppade kilovis med garn. På kvällen stannade vi till för middag på statens landsförbättringscentralen dvs en stor gård som aktivt arbetade med metoder att kunna odla upp de stora öknarna med lava. Mycket intressant - även om det inte handlade om ull och garn. Det kom också en mycket välkänd dam som vår hedersgäst; Vigdis Finnbo Gadòttir. Det ni!
Nästa utfärd var på södra Island. Det blev mycket naturupplevelser. Island är mycket speciellt! Dessutom har vi stickat mycket, pratat mycket, badat i utebassänger med vatten som var mellan 27-40 grader.


Utflykt till Skogar på södra Island.

Idag kom jag hem med brädd-fylld resväska - och huvudet propp-fyllt med upplevelser.Nästa år blir det finska karelen och orten Joensuu i början av juli. Är det någon mera som följer med då?
/Maud

4 kommentarer:

Mamacat sa...

WOW, så vackert - skulle jättegärna vilja hänga med nästa år - men det beror på läget då...

Stickorren sa...

Det låter jättehärligt, får väl fundera ett tag...

Marika sa...

Joensuu minsann! Fina barndomsminnen dyker upp. Måste funderas på - men så är det ju Dalarna också.

Liisa sa...

Hej
Nån av er som har mer info om sticksymposiet i Joensuu? Hemsida? Info-mejladress?